despre

Localitatea Beliş

Poarta deschisă a Ardealului este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de N-V a judeţului Cluj. Atestarea documentară a localităţii datează din anul 1369 sub numele de "Flavia Beles". Belişul se află la o distanţă de 27 km de oraşul Huedin, de municipiul Cluj-Napoca la 77 km şi de municipiul Oradea la 133 km. În imediata apropiere, încadrat într-un peisaj turistic deosebit este situat Lacul Beliş-Fântânele. Lacul se întinde pe o distanţă de 27 km, având o suprafaţă totală a luciului de 900 ha.Barajul de arocamente are volumul egal cu cel al piramidei Keops.

Inceputurile localitatilor comunei se pierd in negura istoriei. Primele mentiuni de toponime si hidronime de pe aceste plaiuri se fac in legatura cu tara Calatei si tara Abrudului. Din satele din jurul Huedinului (Calata, Calatele, Valeni) mai multi tarani s-au deplasat cu animalele la pasunat pe langa apele Somesului Cald, Belisului si prin poieni. Obisnuindu-se cu relieful si clima si-au amenajat "colibe de vara". Treptat-treptat le-au transformat in asezari permanente.

fereastra

Prin 1737 sunt pomenite, in documentele vremii, Belis, Batrana, Calineasa, Fulgerata, Dragoiasa. Pe valea Somesului Cald, pe vaile Belisului si Dragoiasa, la Dealu Calului au venit si s-au asezat motii din tara Abrudului. Astfel, pe locul pasunilor de vara s-au pus bazele satului Giurcuta (divizat mai tarziu in Giurcuta de Sus si Giurcuta de Jos), Dealu Calului (cu numele schimbat in 1930 in Poiana Horea), Balcesti, precum si grupurile de case: Ples, Dodesti, Bolojesti, Poganesti, Enasesti, Ciodesti, ce vor da nastere mai tarziu satului Belis.

Teritoriul administrativ al comunei Belis este situat in partea de sud-vest a judetului Cluj, la interferenta a doua unitati montane din cadrul Muntilor Apuseni, respectiv Muntii Gilaului, Muntele Mare si Muntii Bihorului Vladeasa. Comuna Belis se invecineaza la nord cu comunele Calatele si Margau, judetul Cluj, la vest comuna Sudrigiu, judetul Bihor, la sud cu comuna Horea, judetul Alba, iar la est cu comunele Risca, Marisel si Maguri Racatau, judetul Cluj.

Comuna Belis se individualizeaza in cadrul judetului Cluj prin prezentarea habitatului de altitudine cuprins intre 1000 metrii si 1300 metrii altitudine si prin existenta lacului de acumulare Fantanele-Belis. Altitudinea variaza intre 920 metrii la confluenta paraului Ghiduri cu Somesul Cald si 1760 metrii la varful Magura Vanata, media fiind de 1100-1200 metrii.

In cadrul judetului Cluj, comuna Belis este o comuna medie dupa numarul de locuitori, iar ca suprafata una din comunele mari de munte. Suprafata comunei este de 20.649 ha, reprezentand 3,1% din suprafata judetului.

Comuna Belis este alcatuita din sase sate: Belis, Balcesti, Dealu Botii, Smida, Giurcuta de Sus si Poiana Horea. Resedinta comunei este satul Belis.

Belis

Satul de resedinta Belis a fost stramutat in urma realizarii lacului de acumulare Fantanele-Belis si reconstruit dupa un plan de sistematizare bine conceput, pe un platou aflat la aproximativ 1200 metrii altitudine. Este o localitate cu structura compacta, grupata in jurul unui centru civic.

Balcesti

Localitatea Balcesti este situata la 3 km fata de resedinta de comuna. Beneficiaza de o asezare favorabila pe un platou la 1100 metrii altitudine, cu o structura tentaculara a localitatii.

Dealu Botii

Localitatea Dealu Botii are o structura rasfirata si face parte din categoria satelor foarte mici (sub 100 locuitori) din judet. Dupa realizarea lacului de acumulare localitatea a ramas izolata mai ales iarna fata de restul comunei fara acces auto direct la resedinta Belis. Distanta fata de aceasta este de 40 km, pe ruta ocolitoare Belis-Calatele-Margau-Rachitele. Satul este asezat pe un platou, cu dispozitie sudica, la 1200 metrii altitudine, pe malul lacului de acumulare Fantanele.

Smida

Localitatea Smida are o structura rasfirata si face parte din categoria satelor foarte mici (sub 100 locuitori) din judet. Dupa realizarea lacului de acumulare, localitatea a ramas izolata  mai ales iarna fata de restul comunei, fara acces auto direct la resedinta Belis. Distanta fata de aceasta este de 60 km, prin Doda Pilii-Rachitele-Margau-Calatele-Belis. Satul este situat la altitudine mare, pe malul drept al lacului de acumulare Fantanele.

Giurcuta de Sus

Situata la o altitudine de 1050 - 1075 metrii pe un platou de altitudine, pe malul drept al lacului Fantanele, localitatea are o structura rasfirata cu gospodariile risipite in teritoriu. Datorita lacului localitatea este mai izolata  mai ales iarna si fara legatura directa cu resedinta de comuna. Distanta fata de aceasta este de 63 km, prin Doda Pilii-Rachitele-Margau-Calatele-Belis.

Poiana Horea

Satul Poiana Horea este situat la 25 km de resedinta Belis, cu accesul pe drumul judetean DJ 108 care merge spre Campeni-Albac. Este un sat de munte din categoria celor rispite pe culmi, tipic Muntilor Apuseni. Satul, cu locuri deosebit de frumoase, se desfasoara in principal de-a lungul vailor Belisului si Apa Calda, pe o distanta de circa 7 km. Constructiile sunt grupate in "cranguri" (Ciurtuci, Apa Calda), sau sunt dispersate pe versantii cu altitudini pana la 1300 metrii, avand intre ele mari spatii neconstruite, in folosinta agricola.

Satul Giurcuta de Jos a fost dezafectat in urma construirii barajului de acumulare Fantanele.

Populatia comunei Belis, potrivit recensamantului populatiei si locuintelor din anul 2002, este de 1486 locuitori, majoritatea covarsitoare fiind romani (peste 99%).

Repartitia populatiei pe satele comunei este urmatoarea:

Localitatea
Numar locuitori
Procent
Belis
587
39,5%
Balcesti
158
10,63%
Dealu Botii
62
4,17%
Smida
62
4,17%
Gircuta de Sus
191
12,86%
Poiana Horea
426
28,67%
Total
1486
100%

 

Potentialul turistic al comunei este mare avand in vedere frumusetea cadrului natural si vecinatatea statiunii turistice Fantanele-Belis, fapt atestat si de aparitia in ultimii ani a numeroaselor cabane si case de vacanta in satele comunei. Parcul National Muntii Apuseni, lacul Fantanele, bradul lui Horea din padurea Scoruset si valentele naturale locale, reprezinta bogatii autentice ale zonei. Dezvoltarea dotarilor turistice (in special agroturismul) si continua imbunatire a cailor de comunicatii reprezinta sansa dezvoltarii economice a zonei.

Legatura dintre satele comunei, precum si cu unitatile administrativ teritoriale invecinate, se realizeaza cu ajutorul cailor de comunicatie rutiera. Comuna Belis nu este strabatuta de nici un drum national, nu exista pe raza comunei statie CFR si nici linie de cale ferata.

Legatura dintre centrul de comuna si satele apartinatoare se realizeaza pe DJ 108 Huedin-Campeni-Albac (Poiana Horea), DC 121 Belis-Balcesti (Balcesti), DC 128A Doda Pilii-Giurcuta de Sus, DC 128B Rachitele-Dealu Botii si 128C Doda Pilii-Smida, cu ultimele trei sate, Giurcuta de Sus, Dealu Botii si Smida, pe ruta ocolitoare Calatele-Margau-Rachitele-Doda Pilii, respectiv pe DJ 108C. Distanta pana la resedinta judetului, respectiv municipiul Cluj-Napoca este de 80 km, iar pana la Huedin cel mai apropiat oras, este de 26 km.